WNiesamowicie pyszne, leciutkie, jak piórko cytrusowe-grejpfrutowe scones. Wyszukane z potrzeby chwili - najmilsi moi państwo z Oddbox dostarczyli hojnie kilka grejpfrutów i nawet flapjack im nie poradził...
Wspaniałe 'na goło', a jeszcze lepsze z masłem i lemon curd.
Przepis z bloga Pretty Plain Janes.
Składniki:
(na 8 sztuk)
1 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 grejpfruta
70g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
1/2 szklanki świeżego soku z grejpfruta
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
do posmarowania po wierzchu: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
do posypania: cukier demerara
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.
- Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę do sporej miski. Dobrze wymieszaj. Dodaj masło i rozetrzyj, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wlej sok i jogurt i bardzo szybko zamieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników - rezultatem zbyt długo zagniatanego ciasta będą twarde scones.
- Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i uklep na okrąg o średnicy około 18-20cm i wysokości 2 1/2cm. Jeśli ciasto bardzo się klei oprósz dłonie mąką. Pokrój na 8 klinów (trójkątów) i ułóż w odstępach na blaszce.
- Posmaruj po wierzchu mieszanką jajeczną, posyp cukrem i piecz 10-12 minut, aż do zezłoconego wierzchu. Przestudź na blaszce, przełóż na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
biorę!!! :)
ReplyDelete