Mili państwo z Oddbox dostarczaja nasza cotygodniowa dawkę warzywno-owocowych witamin. Ale owa dawka jest niejako narzucona przez zapotrzebowanie (tudzież jego brak) supermarketów. I czasami ladujemy z większym, niż ustawa przewiduje, zapasem nietypowego warzywa, lub owocu. Mieliśmy już problem z fenikułem, selerem naciowym, a ostatnio z grejpfrutami. Bo 2-3 sztuki tygodniowo, to nawet jak nasze, spore, możliwości odrobinę za dużo. Dlatego postawiłam na wykorzystanie owoców tak, aby nikt się nie zorientował, że zostały wykorzystane...
:)
Zmodyfikowany przepis na podstawie Lemon and coconut flapjacks.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm, czyli okolice 9-12 porcji)
125g masła
125g miałkiego brazowego cukru
225g płatków owsianych
25g kokosu (wiórki)
skórka starta z 1 grejpfruta
2 łyżki soku grejpfrutowego
Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
W małym garnuszku roztop masło z cukrem - często mieszaj, powinna powstać w miarę jednolita masa.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, kokos i starta skórkę. Wlej stopione masło z cukrem i sok grejpfrutowy i dobrze wymieszaj.
Wsyp masę do foremki, wyrównaj wierzchem łyżki i piecz przez 20-25 minut, aż do ładnego, złotego koloru.
Wyjmij z piekarnika i delikatnie ponacinaj na porcje. Zostaw do przestudzenia w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę - wystajace poza krawędzie blaszki brzegi papieru bardzo pomagaja.
no i bardzo pyszne to wykorzystanie
ReplyDelete