Przepis z bloga Chillijemy.
Składniki:
(na 12 sztuk)
225 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
120 ml mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki dżemu morelowego
2 duże jajka
70 ml oleju rzepakowego
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Mąkę, cynamon, skórkę, sodę oraz proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj.
Mokre składniki oraz cukier i wlej do osobnej miski i roztrzep widelcem.
Suchą mieszankę przesyp do mokrej i szybko wymieszaj.
Przelej ciasto do papilotek - do około 3/4 wysokości.
Wstaw je do piekarnika na 15-20 minut. Przełóż na kratkę i zosaw do ostudzenia.
jak najdzie ochota na coś szybkiego i słodkiego to muffinki są w sam raz
ReplyDelete