Świetna alternatywa dla tych, którym przejadł się tradycyjny, czysty barszczyk. Albo dla tych, którzy nie lubia ewentualnego wyrzucania wygotowanych resztek. Aromatyczna, delikatnie przyprawiona zupa, o mocnym, kokosowym posmaku. Warta wypróbowania, bo może się okazać kolejnym ulubionym daniem wigilijnym...
Przepis inspirowany znalezionym na blogu Pasja Smaku.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
500g buraczków, pokrojonych w kostkę
2 duże zabki czosnku, pokrojone na plasterki
1 łyżeczka startego imbiru
szczypta chilli w proszku
sól i pieprz
400ml puszka mleka kokosowego
olej/oliwa do podsmażenia, jakieś 2 łyżki
sok z cytryny lub limonki, do smaku
- Rozgrzej na niewielkim ogniu olej/oliwę w sporym garnku, dodaj imbir, czosnek i chilli i przemieszaj. Wsyp buraczki, wymieszaj i wlej wodę - tyle, by tylko lekko przykryła warzywa, dobraw do smaku. Gotuj do miękkości, około 20 minut (zależy na jak duże kawałki sa pokrojone buraczki).
- Zmiksuj na gładki krem, dolewajac w miarę potrzeby mleka kokosowego z puszki, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podgrzej, dopraw do smaku sokiem cytrynowym, lub limonkowym i ewentualnie posól i popieprz.
takich smaków to jeszcze nie próbowalam
ReplyDeletePyszna zupka :-)
ReplyDelete