Wyszły niezbyt słodkie i z delikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna.
Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;)
Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;)
Przepis ze strony Yeo Valley.
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 75g masła lub margaryny do pieczenia
- 50g drobnego cukru
- 2 jajka
- 150g marmolady pomarańczowej
- 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25g mielonych migdałów
- 125g jogurtu naturalnego
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami.
- Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta. Wbij i dokładnie wmiksuj jajka i marmoladę.
- Wymieszaj makę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wsyp do miski i zmiksuj. Na końcu wmieszaj jogurt.
- Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki i piecz około 20 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce.
jak fajnie się nazywają i pysznie wyglądaja
ReplyDelete