Chlebek bananowy niemal zawsze wygrywa konkurencję, kiedy przychodzi do pieczenia w kwestii zużycia nadmiarowych, lekko przejrzałych bananów. Bo i trudno go winić: jest uniwersalny, nadaje się na każda porę dnia i znakomicie znosi mrożenie - można zaplanować poszkolne przekaski na dużo do przodu... Same plusy!
:)
Przepis z bloga BaBy w kuchni.
Składniki:
(1 bochenek)
- 2 szkl. mąki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 dojrzałe banany
- 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/4 szkl. oleju
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 50 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól.
- W osobnej misce dokładnie rozgnieć banany – mikserem albo widelcem. Dodaj jogurt, olej, jajka i dokładnie wymieszaj albo zmiksuj.
- Połącz zawartość obu misek i wymieszaj do połączenia składników. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj jabłko i czekoladę do ciasta i wymieszaj.
- Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 60 minut – do suchego patyczka.
Uwielbiam chlebek bananowy, mniam! :)
ReplyDeleteUwielbiam chlebek bananowy :-)
ReplyDeleteUwielbiam wszystko co z bananem :) pyszności! :)
ReplyDelete