Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm)
- 100g miękkiego masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka, roztrzepane w miseczce
- 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka wody
- Rozgrzej piekarnik do 190stC.
- Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj dokładnie masłem.
- W misce ubij dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto.
- Przelej do foremki i piecz przez 30 minut (trzeba uważać i sprawdzać - u mnie wystarczyło około 25 minut), aż będzie ładnie wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Wyjmij z piekarnika i zostaw na kratce do ostudzenia.
Moje uwagi:
* To nie jest jakieś wystawne, pokazowe ciasto, ale raczej szybki, prosty wypiek, nadajacy się w sam raz, jako zagryzka dla wracajacych ze szkoły dzieci;
* Cynamon odrobinę przytłumia wszystko inne, w szczególności miód, dlatego chyba lepiej jest go pominać;
* Dobrze by było użyć miodu o mocnym, wyrazistym smaku, który utrzyma się po upieczeniu ciasta.
Wygląda na mięciutkie i bardzo puszyste :)
ReplyDeleteOj zgadza się... Zjadliwe po prostu jest...
Delete:)
Bardzo fajne ciasto, bez wydziwiania, z nutka cynamonu i miodu, pycha. Musze kiedys wyprobowac :-)
ReplyDeleteW sam raz do popołudniowej kawuni!
Delete:)