Thursday 15 December 2016

Muffiny podwójnie czekoladowe z suszonymi wiśniami i śliwkami...


Rozkosznie luksusowe, bo pełne czekolady i suszonych owoców. Idealne popołudniowa pora, kiedy potrzeba zastrzyku odrobiny energii, potrzebanej do przetrwania dnia... 
Przepis z bloga Mirabelki.
Składniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 100g kropelek z mlecznej czekolady, lub posiekanej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 125g stopionego i lekko przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki suszonych wiśni, posiekanych
  • 1/3 szklanki miękkich, suszonych śliwek, posiekanych
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i wymieszaj łyżką - szybko i delikatnie, nie za długo. Ciasto powinno być gęste  (w razie potrzeby można dodać jeszcze ze 2 łyżki maślanki).
  3. Nakładaj ciasto do mniej więcej ¾ wysokości foremek. Piecz 15-20 minut (zależy od mocy piekarnika). Wyłóż na kratkę do ostudzenia. 

No comments:

Post a Comment