Rozkosznie luksusowe, bo pełne czekolady i suszonych owoców. Idealne popołudniowa pora, kiedy potrzeba zastrzyku odrobiny energii, potrzebanej do przetrwania dnia...
Składniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 250ml
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 100g kropelek z mlecznej czekolady, lub posiekanej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 125g stopionego i lekko przestudzonego masła
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki suszonych wiśni, posiekanych
- 1/3 szklanki miękkich, suszonych śliwek, posiekanych
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
- W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i wymieszaj łyżką - szybko i delikatnie, nie za długo. Ciasto powinno być gęste (w razie potrzeby można dodać jeszcze ze 2 łyżki maślanki).
- Nakładaj ciasto do mniej więcej ¾ wysokości foremek. Piecz 15-20 minut (zależy od mocy piekarnika). Wyłóż na kratkę do ostudzenia.
No comments:
Post a Comment