Wygladaja spektakularnie i smakuja też niczego sobie, a nikt by nie zgadł, że nakład środków potrzebnych do ich wykonania jest naprawdę minimalny! Składniki znajda się zawsze pod ręka, nawet w średnio zaopatrzonej kuchni, a największym wyzwaniem jest nakładanie kolejnych, kolorowych warstw. Dzieciom pasowały bardzo - długo wybierali swoje ulubione, mniej, lub bardziej łaciate...
Składniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = cup = 250ml
- 2 szklanki maki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.
- W dużej misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem jajka razem z mlekiem, olejem i ektraktem. Wlej mieszankę mokrych składników do mieszanki suchych. Wymieszaj szybko i delikatnie - nie za długo.
- Wyjmij połowę ciasta do osobnej miski. Wsyp kakao i delikatnie wymieszaj. Używajac łyżeczki nakładaj kolejne warstwy waniliowego i czekoladowego ciasta do papilotek.
- Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa złotawe i wyrośnięte. Wyjmij na kratkę i zostaw do wystudzenia.
No comments:
Post a Comment