Składniki:
(mnie wyszło idealnie 15 sztuk)
- opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego - u mnie 375g i około 35/25cm
- 250g serka ricotta
- 2 lekko czubate łyżki cukru, lub do smaku
- 2 lekko czubate łyżki zmielonych migdałów
- truskawki - po połówce na każde ciastko
- Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki - wyłóż papierem do pieczenia lub silikonowymi matami.
- Odpowiednio wcześniej wyjmij ciasto francuskie z lodówki - zwykle około 20 min. Odlej z serka nadmiar płynu, przełóż do miseczki i wymieszaj dokładnie z migdałami i cukrem.
- Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty. Każdy składaj, jak na zdjęciu poniżej (można też zajrzeć TUTAJ po więcej wizualnych pomocy) i przekładaj na przygotowane blaszki. Na środek ciastka wykładaj po około pół łyżki nadzienia i wciskaj po połówce truskawki.
- Piecz przez około 15 minut, wyjmuj na kratke i zostaw do ostudzenia.
No comments:
Post a Comment