Thursday 4 February 2016

Pomidorowa zupa rybna z czerwoną fasolką...

W sam raz na szybki, zimowy obiad. Z kawałkiem dobrego chlebka czosnkowego smakuje wspaniale...
:)
Inspiracja z bloga Bajkorada.

Składniki:
(na 4 porcje)
  • 500 g filetów z białej ryby (u mnie - łupacz)
  • 1 puszka czerwonej fasolki (400g)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średni por (biała część)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pasty chili (opcjonalnie, u mnie - harissa)
  • szczypta suszonego oregano
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, a pora w półplasterki. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, lekko podsmaż pokrojone warzywa (na oliwie). Następnie zalej wodą (nieco więcej niż do zakrycia składników) i  posól do smaku.Gotuj około 20 minut. 
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano oraz pokrojoną w większą kostkę rybę. Gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj pastę chili oraz sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Zupę zdejmij z ognia i wymieszaj z odsączoną fasolką.  

No comments:

Post a Comment