W sam raz na szybki, zimowy obiad. Z kawałkiem dobrego chlebka czosnkowego smakuje wspaniale...
:)
Składniki:
(na 4 porcje)
- 500 g filetów z białej ryby (u mnie - łupacz)
- 1 puszka czerwonej fasolki (400g)
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 średni por (biała część)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pasty chili (opcjonalnie, u mnie - harissa)
- szczypta suszonego oregano
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz - do smaku
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę, a pora w półplasterki. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, lekko podsmaż pokrojone warzywa (na oliwie). Następnie zalej wodą (nieco więcej niż do zakrycia składników) i posól do smaku.Gotuj około 20 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano oraz pokrojoną w większą kostkę rybę. Gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj pastę chili oraz sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Zupę zdejmij z ognia i wymieszaj z odsączoną fasolką.
No comments:
Post a Comment