Thursday 2 July 2015

Ciasto twarogowe z borówkami i migdałową kruszonką...

Zaskakujaco latwe do zrobienia. Zdecydowanie pyszne. A na dodatek - zachowuje w miare zjadliwy stan przez nawet 2-3 dni! To ostatnie wiem dlatego, ze zostalam sam na sam z niewielkim ostatkiem, ktory byl calkiem w porzadku po, bodaj, trzech dniach...
Przepis znalazlam na blogu 'Czerwien i blekit'.

Składniki:
(blaszka 20/30cm jest idealna, daje okolice 15 porcji) 
  • 250 g tłustego niezmielonego twarogu
  • 5 łyżek oleju
  • 120 g cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300-350g borowek
kruszonka
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  1. Składniki kruszonki szybko zagnieść, migdałów nie mielić, pokruszą się w czasie zagniatania ciasta.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dokładnie wymieszać pokruszony twaróg, olej, cukier, wanilię, mleko i jajka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wylepić spód ciastem.
  3. Borowki ułożyć je na cieście i posypać kruszonką i wstawic do gorącego piekarnika na 50-60 minut, do zezłocenia wierzchu i spodu.

No comments:

Post a Comment