Moje dzieci uwielbiaja kolorowe makarony. I chyba slusznie, bo trzeba przyznac, ze niemal kazda zawierajaca je kombinacja wyglada spektakularnie... Czerwone -buraczkowe, zielone - szpinakowe i pomaranczowe - marchewkowe...
Czasami kupuje przepiekny, recznie robiony i organiczny makaron z niemal lokalnej wytworni. Zwykle w piekarni i deli The Hill Bakery i przy okazji nabywania pysznego chleba na zakwasie, tak nawiasem mowiac. I dodaje kilka innych letnich, lub jediennych kolorow, tak by na obiad powstala wesola mozaika...
Skladniki:
(na 2 dorosle porcje, ale spokojnie wystarczylo na obiad dla mnie i 3 dzieci)
- 250g makaronu conchiglie
- 2-3 lyzki oliwy
- 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
- 3 papryki, żółta, czerwona i zielona, oczyszczone i pokrojone na niewielki kawalki
- 10 pomidorkow koktajlowych, pokrojonych na cwiartki
- czubata lyzeczka zielonego pesto, lub wiecej, do smaku
- 100g sera koziego - rolady plesniowej
- Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu. Odcedz.
- W miedzyczasie wylej oliwe do sporej patelni i od razu dodaj zgnieciony czosnek. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, tak, by czosnek sie nie spalil, a nastepnie dorzuc pokrojona papryke i smaz do miekkosci - okolice 5-6 minut.
- Wmieszaj pesto, a nastepnie odcedzony makaron. Rozdziel pomiedzy talerze i ukladaj kawalki sera na wierzchu. Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment