'Waste not want not' mawiaja madrzy ludzie. Dlatego, kiedy dzieciom mija apetyt na dany owoc utylizuje mocno dojrzale resztki, jak tylko moge. Najlatwiejsza droga, to oczywiscie zamrazarka i pojemnik z napisem 'smoothie'. Niestety jablka i gruszki do kategorii nie naleza. Znakomicie za to nadaja sie na puree... Wystarczy pokrojone kawalki owocow podgotowac lekko z odrobina wody i zmiksowac juz miekkie owoce...
Zaproponowane muffinki sa wilgotne, dzieki dodanemu bananowi, ale takze malo slodkie - lojalnie ostrzegam! Moim dzieciom i mnie samej smakowaly bardzo, ale jesli ktos lubi mocno slodkie wypieki radzilabym doslodzic puree.
Skladniki:
(na 12 sztuk)
- 2 jajka
- 150ml jogurtu naturalnego
- 50ml oleju
- 100g puree jablkowego
- 1 banan, rozgnieciony widelcem
- 4 lyzki miodu
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
- 200g maki
- 50g platkow owsianych
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- pestki dyni, do posypania po wierzchu
- Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszke na 12 muffinek, z papierowymi papilotkami. W misce wymieszaj dokladnie mokre skladniki: jajka, jogurt, olej, puree jablkowe, banana, miód i wanilie. Pozostale skladniki: make, platki owsiane, proszek do pieczenia, sode i mielony cynamon, wymieszaj dokladnie w osobnej misce.
- Wlej mieszanke mokrych skladnikow do mieszanki suchych i szybko, delikatnie wymieszaj (nie za dlugo!). Rozdziel powstale ciasto pomiedzi papilotki, posyp pestkami dyni i piecz przez okolice 18-20min (zalezy od piekarnika!). Zostaw do ostudzenia na kratce i przechowu w zamknietym pojemniku, do 3 dni.
No comments:
Post a Comment