Uwielbiam soczewice! Zawsze i wszedzie, w kazdej postaci. Na dodatek nie przepadam za miesem, wiec takie lubiane i smaczne źródlo bialka jest jak najbardziej mile widziane.
Generalnie inspiracja pochodzi od Mirabelki. Ona postawila na indyjskie smaki i aromaty, a mnie brakowalo kilku oryginalnych skladnikow, oraz energii i motywacji, by w sobotnie przedpoludnie wybrac sie do supermarketu. Dlatego u mnie danie zyskalo bardziej wloska nute...
:)
Skladniki:
(klopsiki: na 4 porcje; sos: na 2 porcje, latwo mozna podwoic skladniki)
klopsiki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 niewielka cebula, posiekana
- 3-4 suszone pomidory, posiekane
- 2 kromki czerstwego chleba, zmielone do konsystencji bulki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
sos pomidorowy
- 2 lyzki oliwy
- 2 zabki czosnku, posiekane
- 400g opakowanie siekanych pomidorow
dodatkowo, opcjonalnie
- ugotowany ryż do podania
- odrobina startego sera do posypania
- ewentualnie ugotowany makaron i chlebek czosnkowy
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Ugotuj soczewice w osolonej wodzie, do miekkosci, okolo 20-25min. Odcedz i wrzuc do malaksera. Usmaz cebule na odrobinie oleju i dodaj do soczewicy. Nastepnie dorzuc suszone pomidory. Calosc zmiksuj na w miare gladka mase.
- Wrzuc chleb do sporej miski, dodaj mase soczewicowa i jajko, calosc dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodowki na godzine. Masa powinna lekko zgestniec i ostygnac.
- Formuj z masy soczewicowej kulki wielkosc orzecha wlosckiego (mnie wyszlo 32) i ukladaj na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Piecz okolo 20-25min.
- W miedzyczasie zrob sos pomidorowy: podsmaz posiekany czosnek na oliwie, dodaj pomidory i 1/2 szklanki wody, doopraw do smaku sola, pieprzem i odrobina cukru. Gotuj na malym ogniu 20-25min.
- Przed podaniem ukladaj klopsiki na ugotowanym ryzu i polewaj sosem pomidorowym.
Ja potrzebowalam tylko czesci klopsikow, dlatego reszta powedrowala do zamrazarki. Przyda sie nastepnym razem, kiedy bede potrzebowala pomyslu na szybki i smaczny obiad.
No comments:
Post a Comment