Wednesday 3 April 2013

Sernik Nowojorski (New York Cheesecake)...

 Spektakularnie prosty i rownie smaczny sernik. Niezbyt slodki - masa serowa zawiera tylko 1/2 szklanki cukru, ale i tak zdecydowanie zaspokaja potrzebe poobiedniego 'czegos slodkiego'...
:) 
Przepis pochodzi z ksiażki "Garlic And Sapphires" Ruth Reichl

Skladniki:
(na tortownice 23cm, to jest okolice 8-10 porcji)
na dno
  • 150g herbatnikow digestive, pokruszonych do konsystencji bulki tartej
  • 100g masla,stopionego i lekko przestudzonego
na sernik
  • 700g serka kremowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • skorka starta z 1 cytryny
na wierzch:
  • 450ml kwasnej smietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Pokruszone herbatniki wymieszaj z maslem i wysyp do przygotowanej tortownicy. Wyrownaj i lekko docisnij powierzchnie. Wstaw do lodowki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Utrzyj mikserem serek kremowy, jajka, skorke z cytryny, 1/2 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy, az do uzyskania gladkiej masy. Wylej na przygotowany spód, wstaw do piekarnika i piecz okolo 50-60min, lub do czasu, az ser zacznie sie robic lekko zlotawy i z lekkimi brazowymi 'piegami'. Wyjmij z piekarnika (nie wylaczajac go!) i zostaw na ratce do ostudzenia na 15min.
  4. Wymieszaj smietane z 1/4 szklanki cukru i 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego. Rozsmaruj mase na serniku i wstaw do piekarnika na 12-15min. (Masa smietanowa bedzie sie wydawala bardzo plynna, ale stezeje po ostudzeniu i schlodzeniu).
  5. Zostaw do ostudzenia, a nastepnie wstaw do lodowki na co najmniej 8 godzin.

No comments:

Post a Comment