Tuesday 17 April 2012

Muffinki kawowe z chałwą...

Niewielkie, zwarte i ciezkie muffinki. Niesamowicie aromatyczne. Niezbyt slodkie, o wyraznym zapachu kawy i smaku chalwy.
Robilam ciasto dokladnie z podanych proporcji i ledwie go wystarczylo na 12 ciastek, robionych przeciez w mojej standardowej, normalnej i regularnej blaszce do muffinek. Moze trzeba by bylo uzyc 1,5 porcji ciasta? 
Przepis pochodzi z bloga Fabryka Smaku.

Skladniki:
(na 12 niewielkich sztuk)
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody 
  • 2/3 szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy, do smaku
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 kawałków chałwy waniliowej ( orzechowej lub sezamowej)
Wymieszać w misce, lub dzbanku mokre składniki: rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Napełniać foremki: nakladac okolo 1 lyzki ciasta, włożyć kawałek chałwy i przykryć ciastem. Piec około 20 minut w temperaturze 180C.

No comments:

Post a Comment