Przepis ze strony Smaker.
Składniki:
(na jakieś 4-5 porcji)
- 1/2 szklanki drobnego makaronu (u mnie orzo)
- 1 mała puszka kukurydzy, dokładnie odcedzonej z zalewy
- 1 mały por (biała i jasno-zielona część)
- 100g sera żółtego
- 4 jajka
- kawałek ogórka, jakieś 10cm (to szklarniowy 'wąż', albo do smaku gruntowe - 1-2 mniejsze sztuki)
- majonez, do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i bardzo dokładnie odcedź.
Jajka ugotuj i posiekaj.
Pora posiekaj drobniutko, posól, zostaw na 10 minut i dokładnie odciśnij.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ogórka pokrój w kosteczkę - ja wykroiłam mokrą część z nasionami.
Do sporej miski wsyp makaron, kukurydzę, por, ser, jajka i ogórka. Dodaj majonez (3-4 czubate łyżki, albo więcej), musztardę i sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, dopraw jeszcze raz. Schłódź w lodówce.
No comments:
Post a Comment