Przepis podpatrzony na blogu Minimalist Baker.
Składniki:
(na 1 porcję)
- 1/2 szklanki niesłodzonego 'mleka' migdałowego (albo innego, na przykład kokosowego, sojowego, czy konopnego)
- 3/4 łyżki nasionek chia
- 2 łyżki masła orzechowego, albo migdałowego (kremowego, albo chrupkiego; albo jakiegoś innego ulubionego masła orzechowego, lub z pestek)
- 1 łyżka syropu klonowego (albo cukru kokosowego, organicznego brązowego, czy słodzika, jak stevia)
- 1/2 szklanki płatków owsianych, certyfikowanych bezglutenowych, jeśli jest taka potrzeba (nie błyskawicznych i nie tych grubych)
W słoiku, lub szklanej, albo plastikowej miseczce z pokrywką, wymieszaj mleko, chia, masło orzechowe i syrop klonowy, albo cukier.
Masło orzechowe nie musi się kompletnie rozpuścić, mogą zostać jego niewielkie pasma.
Wsyp płatki owsiane i jeszcze raz wszystko przemieszaj, delikatnie przyciskając łyżką, tak by wszystkie były zamoczone w mleku.
Załóż pokrywkę i zostaw w lodówce - na noc, albo minimum na 6 godzin.
Jedz następnego dnia, z ulubionymi dodatkami, jak pokrojone banany, albo truskawki, czy borówki. Jeśli wolisz owsiankę na ciepło możesz podgrzać ją w mikrofali - 45-50 sekund (upewnij się tylko, że w pojemniku jest wystarczająco dużo miejsca dla powiększającej się objętości zawartości); albo w garnuszku - często mieszając.
Takie płatki powinny wytrzymać w lodówce przez 2-3 dni, ale są najlepsze jedzone w przeciągu pierwszych 12-24 godzin.
ooo taką wypasioną to bym sobie zjadła
ReplyDelete