Tuesday 11 January 2022

Łatwy makowiec na kruchym spodzie...

Generalnie za typowymi świątecznymi ciastami nie przepadam, ale jedocześnie poddaję się kompletnemu przesądowi, że Wigilia bez maku oznacza nie najciekawszy kolejny rok. Dlatego w menu kolacyjnym pojawia się zawsze coś makowego - jak nie torcik, to kluski, jak nie francuskie kopertki, to przynajmniej ciasto...   
W gym roku skompilowałam 2 przepisy (klik, klik) i powstał szybki makowiec na kruchym spodzie, z gotowej masy makowej, i którego przygotowanie nie zajmuje tygodnia.


Składniki:
(u mnie blaszka kwadratowa 23cm, ale nada się też prostokątna o podobnej powierzchni)

ciasto kruche
200g mąki pszennej
125g zimnego masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki szybko zagnieć (ręcznie, albo w malakserze/robocie kuchennym). Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią aliminiową i włóż do lodówki na 60 minut, albo do zamrażarki na 30 minut.

Wyściel wybraną foremkę papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłóż foremkę - lekko rozwałkuj ciasto na blacie, a następnie przełóż do formy i roklep równomierną warstwę, albo delikatnie rozwałkuj szklanką ułożoną na boku.

Schłódź kolejnych przez 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180stC, ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz do zezłocenia - około 25 minut. Zostaw do ostudzenia.


masa makowa
puszka gotowej masy makowej (850g)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mielonych migdałów
garść suszonej żurawiny
garść posiekanych/połamanych orzechów włoskich
3 białka

Masę makową wymieszaj z bułką, migdałami, żurawinami i orzechami.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie do masy makowej.

Gotową masę wyłóż równomiernie na kruchy spód i piecz w 180stC do czasu, aż masa będzie stężała - okolice 30-35 minut.

Zostaw do ostudzenia.


lukier
sok wyciśnięty z 2 mandarynek
szklanka cukru pudru
drobniutko siekana kandyzowana skórka pomarańczowa

Wymieszaj dokładnie sok z cukrem - powinien powstać gładki, gęsty lukier. Posmaruj równomiernie wystudzone ciasto i posyp po wierzchu skórką pomarańczową.

No comments:

Post a Comment