Generalnie za typowymi świątecznymi ciastami nie przepadam, ale jedocześnie poddaję się kompletnemu przesądowi, że Wigilia bez maku oznacza nie najciekawszy kolejny rok. Dlatego w menu kolacyjnym pojawia się zawsze coś makowego - jak nie torcik, to kluski, jak nie francuskie kopertki, to przynajmniej ciasto...
W gym roku skompilowałam 2 przepisy (klik, klik) i powstał szybki makowiec na kruchym spodzie, z gotowej masy makowej, i którego przygotowanie nie zajmuje tygodnia.
Składniki:
(u mnie blaszka kwadratowa 23cm, ale nada się też prostokątna o podobnej powierzchni)
ciasto kruche
200g mąki pszennej
125g zimnego masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki szybko zagnieć (ręcznie, albo w malakserze/robocie kuchennym). Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią aliminiową i włóż do lodówki na 60 minut, albo do zamrażarki na 30 minut.
Wyściel wybraną foremkę papierem do pieczenia.
Schłodzonym ciastem wyłóż foremkę - lekko rozwałkuj ciasto na blacie, a następnie przełóż do formy i roklep równomierną warstwę, albo delikatnie rozwałkuj szklanką ułożoną na boku.
Schłódź kolejnych przez 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180stC, ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz do zezłocenia - około 25 minut. Zostaw do ostudzenia.
masa makowa
puszka gotowej masy makowej (850g)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mielonych migdałów
garść suszonej żurawiny
garść posiekanych/połamanych orzechów włoskich
3 białka
Masę makową wymieszaj z bułką, migdałami, żurawinami i orzechami.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie do masy makowej.
Gotową masę wyłóż równomiernie na kruchy spód i piecz w 180stC do czasu, aż masa będzie stężała - okolice 30-35 minut.
Zostaw do ostudzenia.
lukier
sok wyciśnięty z 2 mandarynek
szklanka cukru pudru
drobniutko siekana kandyzowana skórka pomarańczowa
Wymieszaj dokładnie sok z cukrem - powinien powstać gładki, gęsty lukier. Posmaruj równomiernie wystudzone ciasto i posyp po wierzchu skórką pomarańczową.
No comments:
Post a Comment