Przepis z bloga W Krainie Smaku.
Składniki:
(na 8 sztuk)
2 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g masła
100g sera gorgonzola
1 jajko
około 1/2 szklanki mleka
Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj tackę do pieczenia z papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło i rozetrzyj dokładnie placami. Następnie dodaj ser i rozetrzyj jeszcze raz.
Rozterzp jajko w niewielkiej miseczce, wlej do suchych składników razem z połową mleka. Szybko wymieszaj składniki i zagnieć ciasto, dodając ewentualnie po odrobinie pozostałego mleka.
Wyjmij kulę ciasta na blat. Rozklep tak, by powstało koło o średnicy około 20cm i wysokości około 2cm. Przekrój na pół 4 razy - otrzymasz 8 trójkątów.
Przełóż scones na tackę do pieczenia i piecz około 15 - 20 minut - gotowe powinny być ładnie wyrośnięte, sprężyste w dotyku i złotawo-brązowe. Wyjmij do ostudzenia na kratkę.
porywam na sniadanie
ReplyDelete