Przepis z bloga Raz a dobrze.
Składniki:
(na około 40-50 sztuk, zleżnie od wielkości użytych foremek)
255g mąki
1 łyżeczka mielonego kardamonu
150g miękkiego masła
110g drobnego cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
1 jajko
Rozgrzej piekarnik do 170stC.
Mąkę przesiej, wymieszaj z kardamonem. Masło utrzyj z cukrem i skórką
z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbij jajko, zmiksuj. Partiami
dodawaj mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wycinaj foremką dowolne kształty.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 12-15 minut. Ostudź na kratce.
juz mi pachną ;) świetne ciasteczka
ReplyDelete