Tuesday 10 November 2020

Kotlety z soczewicy i warzyw...

Przepis ze strony Ania Gotuje.

Składniki:
(mnie wyszło 14 sztuk)
 
250 g czerwonej soczewicy
2 średnie cebule zwykłe
1 spora marchewka
3 spore ząbki czosnku
6 łyżek mąki pszennej (albo ryżowej lub orkiszowej)
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
1 małe jajko
3 łyżki oleju + olej do smażenia
garść natki pietruszki (opcjonalnie)

przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili
niecałe pół szklanki bułki tartej (może być bezglutenowa)
 
  • Soczewicę umieść na sitku i dobrze wypłucz. Przesyp do garnka, zalej 1,5 szklanki wody, zagotuj, zmniejsz moc palnika do najmniejszej, przykryj i zostaw na 15 minut. Soczewica powinna być miękka, a cała woda wchłonięta. Zostaw do ostudzenia. Ten punkt programu można spokojnie wykonać dzień wcześniej.
  • W międzyczasie posiekaj drobniutko cebulę, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach i przepuść czosnek przez praskę. Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni i smaż warzywa do miękkości - około 20 minut.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, paprykę, pieprz i chilli. Dobrze wymieszaj i zdejmij z palnika. 
  • W dużej misce wymieszaj soczewicę, warzywa, mąkę i jajko. Jeśli masa wydaje się za mokra i bardzo klejąca wsyp 3-4 łyżki bułki tartej.
  • Z gotowej masy formuj jednakowej wielkości, lekko spłaszczone kotleciki, wielkości mniej-więcej dłoni, i obtaczaj w bułce tartej. Schłodź przez godzinę w lodówce.
  • Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni i smaż z obu stron do złoto-brązowego koloru. Podawaj z ziemniakami, ulubionymi sałatkami, lub surówkami. U nas - smażona kapusta z czosnkiem i gotowane, mieszane warzywa.

1 comment: