Tak naprawdę Nutellę przestaliśmy kupować już jakiś czas temu - zawiera sporo oleju palmowego, więc jest nieetyczna. Niestety wspomniany olej jest niemal niemożliwy do uniknięcia, bo jest w składzie ogromnej ilości produktów domowych - od czekolady przez herbatniki, po ciasta i lody. Dlatego bardzo mnie cieszy, i mam nadzieję, że potrwa długo, ostatni supermarketowy trend z liniami oznaczanymi 'nie zawiera oleju palmowego'. Trzeba tylko sprawdzać dokładnie, czego też w miejsce niechcianego składnika użyto... ;)
Same browniaski bardzo zjadliwe. Majutkie, nie ma co się oszukiwać, ale też w sam raz dla dziecięcych łapek. Od czasu do czasu, jako przekaska po szkole sprawdza się znakomicie.
Przepis z bloga Shockingly delicious.
Składniki:
(na 6 sztuk)
1/2 szklanki Nutelli
1 jajko
5 łyżek maki
opcjonalnie: trochę posieknych orzechów do posypania po wierzchu
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę muffinkowa z 6 papilotkami.
- Nutellę i jajko wymieszaj dokładnie w misce. Powinna powstać gładka masa. Wmieszaj makę.
- Rozdziel równomiernie pomiędzy papilotki i posyp orzechami, jeśli używasz.
- Piecz przez około 10 minut - wetknięty w środek patyczek powinien być wciaż lekko mokrawy i oblepiony czekoladowym ciastem.
- Zajadaj od razu, albo przechowuj w temperaturze pokojowej i w szczelnym pojemniku, do 3 dni.
fajne ciastka no i zawsze składniki pod ręką
ReplyDeleteJak ciężko odstawić produkty, które tak bardzo smakują. Nutella ma to coś w sobie, że ciężko powiedzieć jej nie :)
ReplyDelete