" These luxurious little treats are the perfect light hit when only chocolate will do..."
Skladniki:
(na 12-15 gotowych sztuk*)
- 125g cukru pudru
- 1 lyzka kakao
- 100g zmielonych migdalow
- 2 bialka
na nadzienie
- 50g ciemnej, lub mlecznej czekolady**
- 2 lyzeczki cieplego mleka
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszke do pieczenia - wyloz pergaminem do pieczenia, lub silikonowa mata. Przesiej cukier i kakao do miski, a nastepnie wmieszaj mielone migdaly. Ubij bialka na sztywna piane i wmieszaj do suchych skladnikow.
- Napelnij rekaw cukierniczy, z gladka koncowka, przygotowana masa (albo wykorzystaj czysta plastikowa torebke). Zrób 24 kleksy, o srednicy okolo 3cm, i zostawiajac niewielkie odleglosci pomiedzy. Wygladz powierzchnie mokrym palcem i zostaw do osuszenia na 15min. Piecz przez 15-20, az makaroniki sa twardawe przy dotknieciu i mozna je latwo oddzielic od papieru. Zostaw do ostudzenia, zdejmij z papieru/maty i przechowuj do tygodnia w zamknietym pojemniku.
- Nadzienie: roztop czekolade w miseczce, umieszczonej nad garnkiem a gotujaca sie woda (powierzchnia wody nie moze dotykac dna miski). Wmieszaj mleko i zostaw do przestudzenia - masa lekko zgestnieje. Przekladaj przygotowane makaroniki.
* Mnie wyszlo 30 'kleksow', czyli 15 gotowych, sklejonych czekolada makaronikow;
** 50g czekolady jest idealne na 12-13 sztuk; a jesli wychodzi nam ciut wiecej (15-16), to byloby dobrze stopic dodatkowych 10-20g; ALE ciasteczka bez niczego tez sa nieziemsko pyszne...
No comments:
Post a Comment