Friday 31 August 2012

Penne alla crudaiola...

"If you in a rush and need to prepare something quickly, putting this plate of pasta together couldn't be simpler. I have taken the concept of a traditional Italian sauce but just by changing the type of cheese and adding mint, this dish becomes extremely fresh, light and yet still filling. The feta and mint are a fantastic Mediterranean combination and this recipe will not disappoint you."

Przepis Gino D'Acampo.


Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 5 lyzek oliwy extra virgine
  • 1 zabek czosnku, obrany i posiekany drobniutko
  • 300g pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
  • 400g makaronu penne
  • 10 listkow swiezej miety, pokrojonych na cieniutkie paseczki
  • 150g sera feta, odcedzonego i pokrojonego w kosteczke
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzej oliwe na patelni i smaz czosnek i pomidory przez 1 minute, mieszajac bardzo delikatnie drewniana lyzka. Dopraw do smaku sola i pieprzem i zestaw z kuchenki.
  2. W miedzyczasie ugotuj makaron, al dente, w duzej ilosci osolonej wody. Odcedz i wrzuc z powrotem do tego samego garnka.
  3. Dorzuc do makaronu czosnek i pomidory i dodaj ser feta i miete. Delikatnie wymieszaj wszystko razem, nie na kuchence, przez okolo 30 sekund, by polaczyc smaki.
  4. Podawaj od razu, albo ostudz do temperatury pokojowej, przeloz do zamykanego pojemnika i zostaw w lodowce do nastepnego dnia. Nie trzymaj dluzej, niz 48 godzin i zawsze doprowadz do temperatury pokojowej przez jedzeniem.

No comments:

Post a Comment