Wednesday 21 March 2012

Zucchini e Fagiolini alla Menta...

Czyli: 
Kolejna czesc zaklinania wiosny, wykonywana razem z AniaŚliwkaMagdaShinjuDobromilaPaszczakiemMaggiePelaWieraMopsem i Malwinka.  

"This dish is a favourite of mine and can be eaten either as an antipasto or as an accompaniment for various dishes. The Italians tend to cook their vegetables more then other people - and certainly don't serve them almost raw as the French would. They need to be at the most al dente, or 'to the tooth'. To test, stick the tip of a sharp knifeinto the vegetable: if it offers resistance, cook a little longer; if there is little resistance, it should be ready. But ultimately it is all a matter of taste..."
Skladniki:
(teoretycznie na 4 porcje, ale ja robilam z polowy i z wielka przyjemnoscia zjadlam sama na obiad - trzeba dodac, ze wrocilam wlasnie z pracy i bylam mocno glodna, bo z oferowanych przez moja firme 'przysmakow' zrezygnowalam juz jakis czas temu...)
  • 200g fasolki szparagowej, oczyszczonej
  • 300g malutkich cukini, oczyszczonych i pokrojonych wzdluz na cwiartki
  • sól i pieprz
  • 3 zabki czosnku, obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki
  • 1 peczek miety - zapomnialam kupic i musialam zastapic okolo 1 plaska lyzeczka suszonej
  • 6 lyzek oliwy extra virgine
  • 1 lyzka octu z bialego wina, albo sok z 1/2 cytryny
W duzym garnku ugotuj cukinie i fasolke, we wrzacej, osolonej wodzie, az beda al dente, prawdopodobnie okolo 15min. Odcedz dobrze i wciaz mocno cieple wrzuc do miski. Dodaj czosnek, miete i oliwe, dopraw do smaku sola i pieprzem i wmieszaj ocet winny, albo sok z cytryny.
Zostaw w temperaturze pokojowej, bez przykrycia, na co najmniej 30min, by warzywa mialy czas na zaabsorbowanie smakow. Im dluzej zostana w 'marynacie', tym beda ciemniejsze, mieksze i bardziej czosnkowe.


No comments:

Post a Comment