Saturday 24 March 2012

Waniliowe muffinki z żurawinami i serkiem kremowym...

"These sweet muffins have a beautifully creamy middle and go brilliantly with a cup of tea"


Bardzo minimalnie zmieniony przepis ze strony BBC Good Food.
Znakomite muffinki! Nie dla kazdego, bo nadzienie z kremowego serka ma bardzo charakterystyczna konsystencje, ktora, mocno w to wierze, nie kazdemu przypadnie do gustu. Jak dla mnie samej mogloby go byc ze dwa razy wiecej, ale balam sie, ze ciasto bedzie niedopieczone w srodku przez zbyt gruba warstwe serka. No i na dodatek swietnie sie przechowuja - spokojnie do nastepnego dnia, w zamknietym pojemniku, a jeszcze kolejnego dnia mialam dwa pozostale biedaczki, ktore odgrzalam przez kilka sekund w mikrofali i byly jak nowe. Najwyrazniej tez sa swietne do mrozenia. 
Skladniki:
(na 10-12 sztuk; nadmiar mozna zamrozic)
  • 100g serka kremowego Philadelphia
  • 200g drobnego cukru do wypiekow
  • 100g suszonej zurawiny
  • 200g maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75ml oleju
  • 75ml mleka
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  1. Rozgrzac piekarnik do 190stC (170stC z termoobiegiem). W miseczce zalac suszona zurawine wrzaca woda i zostawic na 10min. Wymieszac serek kremowy z 25g cukru i wstawic do lodowki, do czasu, az bedzie potrzebny. Wylozyc blaszke muffinkowa 10-12 papilotkami.
  2. Zurawine odcedzic bardzo dokladnie i zostawic do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiac make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Wmieszac zurawine. Dodac jajka, olej, mleko, ekstarkt waniliowy i wymieszac szybko.
  3. Rozdzielic ciasto pomiedzy papilotki. Powinno siegac do mniej wiecej 2/3 wysokosci. Na wierzch kazdego ciastka nalozyc kleks serka kremowego. Piec 20-25min, az beda zlote i wyrosniete. Studzic na kratce.


No comments:

Post a Comment