Saturday 17 March 2012

Pesto z rukoli...

Zostala mi rukola. Cala paczka. Cale 70g. Miala byc do dekoracji tego dania, ale zapomnialam o biduli i czekala na swoja kolej w lodowce. 
Zajrzalam do wujka Google po porade i oczywiscie znalazlam to, czego szukalam: pesto. 
Przepis podaje w calosci za Delicious Magazine, ale ja swoj musialam bardzo lekko zaadaptowac do potrzeb chwili. 
Po pierwsze: mialam wiecej rukoli, wiec zwiekszylam ilosc pozostalych skladnikow.
Po drugie: Parmezan sie skonczyl, ale w zamrazarce szczesliwie stalo pudelko startego twardego wloskiego sera przywiezionego z zagranicznych wojazy przez nasza ciotke Age. I drugie pudelko: twardego sera szwajcarskiego... Przydaly sie oba, bez szkody dla smaku i zapachu koncowego produktu.
Po trzecie: uzywam w kuchni recznego blendera, ktory jest kochany i sprawdza sie we wszystkim - od zup, przez sosy, do mielenia herbatnikow na bazy sernika. Ale niestety nie daje sobie rady z takimi minimalnymi ilosciami, jak 1 zabek czosnku. Misialam wiec moderowac lekko przepis w miare jego wykonywania i dolewac oliwy raczej w trakcie blendowania, niz pod sam koniec.

Gotowe pesto ma mocny posmak czosnku - zdecydowanie dla wielbicieli gtunku, oraz przyjemny 'ostrawy' posmak rukoli - to samo, co poprzednio :)

Skladniki:
(generalnie na 4 porcje)
  • 1 maly zabek czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • 25g orzeszkow piniowych, delikatnie tostowanych
  • 50g rukoli
  • 25g Parmezanu, drobno startego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125ml oliwy
  1. Wrzuc czosnek i sól do miski malego miksera (procesora- 'food processor') i pulsuj do wymieszania.
  2. Dodaj orzeszki piniowe i pulsuj, az beda z grubsza posiekane (niezby drobno!). Dodaj rukole i pulsuj, az calosc jest dobrze wymieszana, ale wciaz nie jest kompletnie gladka.
  3. Wyloz do miski i wmieszaj Parmezan i sok z cytryny. Dolej oliwy - powinna powstac 'soczysta' pasta. Doprawiaj do smaku.

No comments:

Post a Comment