Monday 6 February 2012

Zupa kasztanowo-soczewicowa (Nigella Lawson)...


Przepis znaleziony na blogu Miss Thrifty.
Skladniki:
(na okolo 4 porcje)
  • 1 mala cebula
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 galazka selera naciowego
  • 2 lyzki oliwy
  • 1.5 litra wywaru warzywnego
  • 200g czerwonej soczewicy
  • puszka (435g) puree kasztanowego
  • sporo soli i pieprzu
opcjonalnie
  • smietanka do polania przed podaniem
  • posiekana natka pietruszki

Posiekaj cebule, pora, marchewke i selera. Wrzuc na rozgrzana w sporym garnku oliwe i smaz przez kilka minut. 
Dodaj soczewice i wywar. Zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj na calkiem malenkim ogniu przez 40min, az soczewica bedzie bardzo miekka.
Dorzuc puree kasztanowe, dobrze wymieszaj i gotuj na malym ogniu kolejnych 20min.
Zmiksuj na gladki krem blenderem, dodajac w miare potrzeby odrobine wody.
Przed podaniem odgrzej i ewentualnie polej odrobina smietanki i posyp posiekana natka pietruszki.

No comments:

Post a Comment