Friday 26 August 2011

Tortelloni ze szpinakiem, cukinia i kremowym serkiem...


Skladniki:
(spokojnie na 2 porcje)
  • 300g opakowanie tortelloni (u mnie: szpinak - ricotta)
  • 1 lyzka oleju
  • 1 mala cebula, posiekana drobno
  • 1 mala cukinia (okolo 200g), pokrojona na pólplasterki
  • 200g mrozonego, siekanego szpinaku, odmrozonego i odcisnietego z wody
  • 100g serka Philadelphia (u mnie: czosnek i ziola)
  • 100ml mleka
  • odrobina cytryny, do smaku
  • sól i pieprz, do smaku
opcjonalnie:
  • garstka tostowanych orzeszkow piniowych i/lub platkow migdalowych
lub
  • starty drobniutko Parmezan
  1. Olej rozgrzac na duzej patelni, wrzucic cebule i smazyc 2-3min, az zacznie mieknac. Dodac cukinie i smazyc kolejnych 4-5min - powinna byc wciaz twardawa, a nie rozgotowana na papke. Dodac szpinak i dobrze wymieszac. Wlac mleko i dodac serek. Dobrze wymieszac. Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Gotowac na malenkim ogniu 5-6min.
  2. W miedzyczasie ugotowac tortelloni wg. przepisu na opakowaniu. Dokladnie odcedzic i wymieszac z gotowym sosem. Podawac posypane Parmezanem, lub tostowanymi orzeszkami.

No comments:

Post a Comment