Tuesday, 1 February 2011

Marokanski kurczak z suszonymi sliwkami...


''The special moroccan spice mix, ras el hanout, together with rosewater, adds fragrance to this dish of chicken and prunes. With modern processing, prunes do not require pre-soaking; use pitted prunes rather then having to pit them yourself - a sticky task.''
Przepis z ksiażki "The food of the Mediterranean" 
Skladniki:
  • 30g masla - dalam lyzke oliwy
  • 1 1/2 lyzeczki pasty harissa - jest ostra! Dalam polowe - dzieci.
  • 4 x 175g piersi z kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 250ml wywaru z kurczaka - dalam warzywny
  • 150g suszonych sliwek bez pestek
  • 3 lyzeczki miodu
  • 3 lyzeczki soku z cytryny
  • 3 lyzeczki wody rozanej
  • kuskus - do podania


    Rozpusc maslo na duzej patelni z pokrywka. Dodaj paste harissa i wymieszaj - na malym ogniu. Zwieksz ogien do sredniego, dodaj piersi z kurczaka i smaz po 1min z kazdej strony, uwazajac, by przyprawy nie zaczely sie przypalac. Przeloz kurczaka na talerz.
    Na patelnie dodaj cebule i smaz na srednim ogniu przez 5min, lub do miekkosci. Wlej wywar, dodaj sliwki, miod, sok z cytryny i wode rozana. Przykryj i zostaw na malym ogniu na 10min.
    Wloz kurczaka z powrotem na patelnie, gotuj bez przykrycia, na srednim ogniu, okolo 15min, lub do czasu, az kurczak jest ugotowany i miekki (u mnie dluzej, raczej jakies 25min). Pokroj piersi z kurczaka na kawalki i podawaj razem z sosem ze sliwek i z kuskus*.

    *Moj kuskus:
    100g kaszki na 2 osoby, lub 150g dla rodziny 2 + 2 malych dzieci
    Wsypac kuskus do szklanej, sporej miski, posolic lekko, dodac kawalek masla. Zalac wrzacym wywarem lub woda - tyle, by byla okolo 1cm ponad poziom kaszy (okolo 250-300ml). Przykryc miske kawalkiem folii kuchennej, a potem sciereczka. Zostawic na 10min. Przed podaniem dokladnie wymieszac. 

No comments:

Post a Comment