Przepis ze strony Kitchen Stories.
Składniki:
(na 12 sztuk)
12 okrągłych, suchych ryżowych 'naleśników'
200g twardego tofu ('firm tofu')
1 marchewka, pokrojona na cienkie zapałki
2 kubki posiekanej młodej kapusty, albo chińskiego bok choi
lekko czubata łyżka startego imbiru
ząbek czosnku, starty na tarce, albo przeciśnięty przez praskę
2 łyżki tostowanego oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż marchewkę i kapustę do miękkości - okolice 5-7 minut, często mieszając.
- Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj, wkrusz tofu i smaż, aż zacznie brązowieć - jakieś 7 minut.
- Wlej sos sojowy i dopraw do smaku. Przełóż do miski.
- Przygotuj czystą ściereczkę. Wlej ciepłą wodę do płytkiego naczynia - na tyle dużego, by pomieściło ryżowe papierki.
- Wkładaj po jednym ryżowe papierki do wody, zostawiaj na 10 sekund, po czym wyjmuj na ściereczkę. Nakładaj po około 2 łyżki nadzienia i składaj tak (ZDJĘCIE):
- Na dobrej, nieprzywierającej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju. Smaż pierogi na złotawy kolor, po około 5 minut z każdej strony. Podawaj z sosem sojowym, albo chilli do zamaczania.
No comments:
Post a Comment