Przepis z Cooking Classy.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 100g niesolonego, miękkiego masła
- 2/3 szklanki granulowanego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżki mleka, plus więcej w miarę potrzeby (u mnie dodatkowe 1/2 łyżki)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/3 szklanki wegańskich groszków z białej czekolady
- 3 łyżki cukrowej, kolorowej posypki + dodatkowa na wierzch
Włóż masło i cukier do sporej miski. Posyp równomiernie solą i zmiksuj elektrycznym mikserem, do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta - około 3 minut.
Wmieszaj 1 1/2 łyżki mleka, oba ekstrakty, a następnie mąkę i ewentualnie dodatkowe mleko - tylko po 1/2 łyżki na raz, jeśli ciasto wydaje się za gęste.
Używając gumowej/silikonowej szpatułki wmieszaj groszki czekoladowe i posypkę. Podawaj posypane dodatkową posypką. Przechowuj w lodówce.
Je się bez pieczenia , tak?
ReplyDeleteTak. To taki cukrowy amerykanizm. Czasami pojawia się w lodach na przykład.
Delete(Monika z serial 'Przyjaciele' (Friends) robiła czasami dla wszystkich i wyjadali łyżkami z miski)
fajne ciasteczka
ReplyDelete:)
DeleteType, że się ich piec nie da - nie wyjdą, nie takie składniki...
x