Przepis ze strony FOOD52.
Składniki:
(tacka kwadratowa 20cm, czyli okolice 12-14 porcji)
szklanka = cup = 250ml
2 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka pestek słonecznika (oryginalnie - dyni)
1/2 szklanki suszonej żurawiny (oryginalnie - rodzynek)
2/3 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
1/2 szklanki syropu klonowego (oryginalnie z agawy, lub brązowego ryżu) + ewentualnie nieco więcej
szczypta soli
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, pestki i żurawinę.
W osobnej misce roztrzep widelcem syrop, masło orzechowe i sól - można je delikatnie podgrzać w mikrofali, wtedy będzie łatwiej.
Wlej more składniki do mieszanki suchych i dobrze wymieszaj. Jeśli masa wydaje się za sucha dodaj odrobinę syropu.
Wysyp mieszankę do blaszki 20/20cm wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie uklep na równomierną warstwę. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a następnie krój ostrym nożem na porcje.
Gotowe batoniki powinny wytrzymać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku, w lodówce.
Moje batoniki były bardzo zjadliwe, ale nieco kruchawe - nie bardzo, ale na tyle, że trochę ciężko się je wyjmowało z pojemnika. I tu nie wiem dlaczego: albo syrop klonowy, którego użyłam ma nieco inne właściwości i gęstość od tych oryginalnych, albo trzeba było po prostu dolać dodatkową łyżkę kleju.
No comments:
Post a Comment