Przepis z książki Katy Beskow '15-minute vegan'.
Składniki:
(podwojone z oryginalnego przepisu, wyszło około 20 naleśników z patelni 20cm)
- 300g (2 szklanki) mąki
- 500ml (2 szklanki) mleka migdałowego + ewentualnie dodatkowo 1 szklanka wody (*)
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
dodatkowo: olej do smażenia
Rozgrzej odrobinę oleju na wybranej patelni, a w międzyczasie przygotuj ciasto.
Wsyp mąkę, cukier i sól do sporej miski. Dolej mleko, olej i roztrzep trzepaczką balonową na lekkie, spienione ciasto. (* u mnie na tym etapie ciasto było zdecydowanie za gęste i poprawiło się znacznie po dolaniu 1 szklanki wody; w razie wątpliwości lepiej zacząć od 1/2 szklanki).
Wlewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złotawy kolor - około 2 minut, przewracaj i smaż kolejną minutę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, na słodko, lub słono.
No comments:
Post a Comment