Stworzone z potrzeby chwili i zużycia rabarbaru, hojnie dostarczonego przez ulubiony Oddbox.
Składniki:
(na 12 sztuk)
suche
2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), albo 2 szklanki mąki + szczypta soli + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnego cukru
garść groszków z białej czekolady
2 niewielkie, cienkie gałązki rabarbaru, oczyszczone i pokrojone na małe kawałki
mokre
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
6 łyżek oleju
dodatkowo, opcjonalnie
kilka łyżeczek cukru demerara, do posypania o wierzchu
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.
W sporej misce wymieszaj suche składniki, a w dzbanku, lub osobnej misce mokre.
Wlej mokra mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki, posyp cukrem i piecz około 15-20 minut - trzeba sprawdzać!
Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
oo tak takie muffinki to jest to, za mną chodzi sernik i chyba trza bedzie zrobić
ReplyDelete