" This is so delicious and so easy...
just maybe don't get into habit of eating one for breakfast everyday! "
Przepis z małej książeczki 'Mug Cakes. 40 speedy cakes to make in a microwave' autorstwa Mimy Sinclair.
Składniki:
(na 1 kubeczek)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki jasno-brązowego, miałkiego cukru
- 4 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki jagód
- 1/2 łyżeczki cukru demerara
Dodaj jajko, mleko i wanilię i roztrzep widelcem, aż do połączenia składników.
Dodaj cukier, mąkę, cynamon i sól i utrzyj jeszcze raz, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wmieszaj do ciasta połowę jagód, a połowę posyp po wierzchu.
Gotuj w mkrofali przez 2 minuty 20 sekund @ 600W; 2 minuty @ 800W, albo 1 minutę 40 sekund @ 1000W. (U mnie - proces trwał okolice 2 minut).
Posyp cukrem demerara i zajadaj jeszcze ciepłe.
do wypróbowania koniecznie
ReplyDelete