Saturday 18 March 2017

'Waste Not, Want... Yes', czyli zielone pesto z łodyżek brokuła i orzechów włoskich...


Przygotuj 2-3 łodygi brokuła (oczyść ze stwardniałych części i pokrój na plasterki) i 4 spore różyczki. Zagotuj wodę w niewielkim garnuszku i wsyp brokuły. Gotuj około 4 minut - powinny być al dente, ale nie rozgotowane. Odcedź i ostudź.
Na patelni, rozgrzanej na średnim ogniu, tostuj 2/3 szklanki orzechów włoskich w kawałkach. Uważaj, żeby nie przypalić! Zostaw do ostudzenia. Następnie wsyp do miski robota kuchennego, lub podręcznego 'siekacza' (mini-chopper) i posiekaj. Dodaj brokuła i posiekaj jeszcze raz. Wlej odrobinę soku z cytryny, około 1-2 łyżeczek*, dopraw do smaku i zmiksuj. W razie potrzeby wlej odrobinę więcej soku z cytryny. Na koniec wlej 4-6 łyżek oliwy - do uzyskania ulubionej konsystencji pesto. Przełóż do słoiczków (2 niewielkie) i przechwuj w lodówce. 
* W oryginalnym przepisie były 2 łyżki soku z cytryny i ja, niewiele myślac, tyle wlałam. Ale uważam, że to ciut za dużo, dlatego lepiej zaczać od mniejszej ilośc i dodawać więcej w miarę smakowania.
Inspiracja z bloga Tastespotting.

No comments:

Post a Comment