Friday 10 March 2017

Curry soczewicowo - warzywne...


Szybkie i uniwersalne curry. Spokojnie pozwoli na zużycie ewentualnych zalegajacych, nadmiarowych warzyw. A czerwona soczewica jest idealnym dodatkiem: zdrowa, łatwa do kupienia i przechowywania, i szybka do ugotowania. Pełnia szczęścia!   
Składniki:
(na 2 hojne, albo może 3-4 mniejsze porcje)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula, pokrojona na półplasterki
  • 1 łyżka pasty curry (u mnie łagodna corma, ale de gustibus)
  • 450ml goracego wywaru warzywnego, z kostki lub bulionetki jest w sam raz
  • 100g czerwonej soczewicy
  • 200g różyczek kalafiora
  • 1 duża marchewka, pokrojona na plasterki
  • 75g zielonej fasolki, pokrojonej na około 1cm kawałki
dodatkowo
  • grecki jogurt, jakieś 2-3 łyżki
  • świeża, posiekana kolendra
  1. W średnim garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i dobrze wymieszaj. Smaż około 3-4 minut, aż zacznie mięknać. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż przez minutę.
  2. Wlej wywar, wsyp soczewicę i warzywa. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, pod przykryciem przez około 20-25 minut, mieszajac od czasu do czasu.
  3. Mrożenie: zostaw danie do ostudzenia, rozdziel pomiędzy pojemniki i zamrażaj. Przed użyciem rozmrażaj w lodówce (przez noc) i podgrzej, aż całość będzie goraca (4=5 minut, pod przykryciem).
  4. Podawaj z kleksem jogurtu greckiego, posypane kolendra i z chlebkiem naan.   
Inspiracja z bardzo starego wycinka z magazynu, nieistniejacego już supermarketu, Somerfield.

No comments:

Post a Comment