Thursday 20 September 2012

Tagliatelle Primavera...

"I never want to hear from anyone that it's hard to cook for a vegetarian. I know if you are a meat lover it can be annoying but there are some amazing pasta dishes out there that you can cook and this is one of them. Peppers, courgettes and onions are great combination of vegetables and with a small punch of chilli, make this meal delicious. You can substitute fettuccine instead tagliatelle if you prefer and make sure you don't overcook vegetables."

Przepis Gino D'Acampo.


Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 8 lyzek oliwy
  • 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 zolte papryki, oczyszczone i pokrojone w 1cm kostke
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w 1cm kostke
  • 1 cukinia, pokrojona w 1cm kostke
  • 1/2 lyzeczki suszonego chilli w platkach 
  • 1 lyzka swiezych listkow tymianku
  • 400g swiezego tagliatelle
  • sól i pieprz do smaku
  1. Na duzej patelni rozgrzej oliwe. Na srednim ogniu smaz cebule, papryke, cukinie, chilli i tymianek, przez 8min. Od czasu do czasu wymieszaj drewniana lyzka. Dopraw do smaku i zestaw z ognia.
  2. W miedzyczasie, w duzym garnku osolonej wody, ugotuj makaron al dente. Odcedz i wrzuc z powrotem do tego samego garnka.
  3. Dodaj warzywa do makaronu, ustaw garnek na malutkim ogniu i delikatnie mieszaj wszystko przez 30sek, by polaczyc smaki.
  4. Rozdziel gotowy makaron pomiedzy talerze i podawaj od razu. 

No comments:

Post a Comment