Troche na niego juz za pozno... To taki bardziej jesienno-zapasowe gotowanie. Ale coz - przyda sie jesienia 2010!
Latwy, tani i smaczny! Czego chciec wiecej?
SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I CZERWONEJ CEBULI
Latwy, tani i smaczny! Czego chciec wiecej?
SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I CZERWONEJ CEBULI
''Roasted pepper sauce for pasta or chicken''
(pochodzi, podobnie jak i zdjecie, z www.bbcgoodfood.com )
(pochodzi, podobnie jak i zdjecie, z www.bbcgoodfood.com )
- 3 czerwone papryki - oczyszczone i pokrojone na kawalki;
- 2 obrane czerwone (moga byc biale) cebule - w kawalkach;
- lyzka oliwy;
- lyzka oliwy;
- pol lyzeczki suszonego tymianku (opcjonalnie);
- 500g passaty (moze byc puszka 400g siekanych pomidorow)
Rozgrzac piekarnik do 220stC (albo do 200stC - z termoobiegiem). Wrzucic warzywa do miski i wymieszac dokladnie z oliwa i tymiankiem. Piec do czasu, az warzywa sa miekkie i leciutko czernieja. Schlodzic i zmiksowac (na gladko, albo lekko 'chropowato'). Wmieszac passate, doprawic i podgrzac.
Mnie wychodza z podanej ilosci dwie porcje. Dobrze jest uzyc duzo pieprzu, zeby lekko zlamac slodkosc papryki i cebuli. Sos jest swietny z makaronem. Z kurczakiem nie probowalam.
No comments:
Post a Comment