Sunday, 5 January 2025

Chilli z soczewicy i fasolki...


Przepis ze starego wycinka z magazynu supermarketu Co-op

Składniki:
(na 4-6 porcji spokojnie)

1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka płatków chilli, albo mniej, lub więcej, zależnie od tolerancji na ostre dania 
1 łyżeczka każdego: mielonej papryki, mielonego chilli, mielonego cynamonu i mielonego kuminu
1 czerwona i 1 żółta papryka, posiekane a niewielkie kawałki
100g czerwonej soczewicy
500ml wywaru warzywnego (takiego z 1 kostki bulionowej)*
400g puszka fasolki 'kidney', odcedzonej i opłukanej
400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej
2 x 400g puszki siekanych pomidorów
2 łyżki pasty pomidorowej
1/2 małego pęczka świeżej kolendry - łodyżki i listki posiekane osobno (opcjonalnie, ja nie miałam)

do podania:  
awokado pokrojone na plasterki
cząski świeżej limonki
ugotowany na sypko ryż


1. W sporym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Smaż cebulę przez 3-4 minuty, dodaj czosnek i płatki chilli i smaż przez kolejne 2 minuty.

2. Wmieszaj przyprawy, razem z niewielkim chlustem wody, i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Wrzuć paprykę i dobrze wymieszaj.

3. Dodaj soczewicę, razem z wywarem, fasolką, ciecierzycą, pomidorami i pastą pomidorową. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. (Lepiej bez pokrywki - moje danie było jeszcze trochę za mokre po tym  czasie i musiałam odparować je przez kolejnych 10-15 minut).

4. Gdy warzywa będą miękkie i większość płynu odparowana, dopraw jeszcze raz do smaku- płatkami chilli, solą i dorzuć ewentualnie łodyżki świeżej kolendry.

5. Podawaj z ryżem, awokado i  limonką, ewentualnie posypane listkami świeżej kolendry. 


*Chyba jest lepiej zaczynać od 250ml i dolewać w miarę potrzeby.

No comments:

Post a Comment