Pyszne! Ale lojalnie ostrzegam - dla wielbicieli masła orzechowego, bo ich smak dominuje gotowe cukierki. Nie mają one niestety właściwości rzeczywistych krówek - są miękkie i najlepiej przechowywać je w lodówce do momentu jedzenia.
Przepis ze strony supermarketu Lidl.
Składniki:
(blaszka/pojemnik okolice 19/12cm - 18 kawałków)
70g cukru pudru
4 łyżki kakao
nasionka usunięte z 1/2 laski wanilii
280g masła orzechowego
odrobina soli - najlepiej grubej, morskiej, albo himalajskiej - do posypania po wierzchu
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wrzuć cukier, kakao, wanilię i masło orzechowe do miski, albo miski malaksera. Łyżką, albo mikserem, wymieszaj wszystko na gładką masę. Przełóż do przygotowanego pojemnika i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc - oryginalny przepis woła o 30 minut w zamrażarce.
Stężałe pokrój na niewielkie kawałki - powinno spokojnie wyjść około 18. Przechowuj w lodówce, przełożone kawałkiem papieru do pieczenia, albo folii aluminiowej.
takie cudo biorę w ciemno
ReplyDelete