Tuesday 7 May 2019

Curry z ciecierzycą, mlekiem kokosowym i szpinakiem...


Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

Składniki:
(spokojnie na 4 porcje)

500g ugotowanej ciecierzycy (to zwykle 2 odcedzone puszki)
300g passaty pomidorowej
200g szpinaku baby
400ml puszka mleka kokosowego
3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, lub roztarte
1 cebula, posiekana
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
3 łyżeczki łagodnej mieszanki curry w proszku
olej do smażenia
sól, pieprz do doprawienia

  • W sporym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju (lub oliwy) i podsmaż przez 3-4 minuty cebulę i czosnek, mieszając często.
  • Wsyp curry i imbir i przesmaż cały czas mieszając. Wlej mleko kokosowe i passatę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut.
  • Wsyp ciecierzycę i gotuj kolejnych 5 minut. Następnie zestaw z ognia, dodaj szpinak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kolejnych 5 minut.
  • Podawaj z ryżem i chlebkami naan. 


3 comments:

  1. ja się chyba nigdy nie wyrobię z tymi przepisami ;)) kolejny do kolejki

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Warto. Moje dzieciory zjadły bez gadania i wołały o więcej!

      Delete
  2. Kasiu, bardzo Ci dziękuję i ciesze się, że smakowało ;) pozdrawiam serdecznie :)

    ReplyDelete