Monday 5 November 2018

Budyń dyniowy z białą czekoladą...


Hicior nam się objawił niekwestionowany! Kremowy, słodkawy, gęsty w sam raz budyń, który smakuje na ciepło i na zimno, na goło i z kleksem bitej śmietany, albo startymi wiórkami czekoladowymi. I co najważniejsze nie podchodzi brzydko woda, kiedy przechowywany w lodówce. Same zalety! I dzieciory wcinały z pełnym przekonaniem, chociaż nie do końca poinformowane, co też znalazło się w środku... 

Przepis na podstawie znalezionego na blogu Małgorzaty.

Składniki:
(4 porcje)

500 ml mleka
5 łyżek pure z dyni
50g białej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki skrobi kukurydzianej + 1 łyżka cukru (opcjonalnie, dla tych lubiących słodsze klimaty, ale ja uważam, że warto)
  • Z podanej ilości mleka odlej 1/2 szklanki.
  • Dodaj żółtka, wanilię, cukier i obie mąki. Dokładnie wymieszaj 
  • Resztę zagotuj w sporym garnku.
  • Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj pure z dyni i białą czekoladę.
  • Następnie wlej mieszankę mąk.
  • Mieszając non-stop (trzepaczka balonowa bardzo się przyda!) gotuj, aż budyń zgęstnieje - okolice 3-4 minut.
  • Gotowy rozlej do pucharków.

3 comments:

  1. budyń ląduje w ulubionych ;)))

    ReplyDelete
  2. budyń zrobiony!!! bardzo smaczny

    ReplyDelete
  3. Bardzo podoba mi się Pani pomysł ma budyń i tiramisu dyniowe, oba przepisy zapisałam, wielkie dzięki. Pozdrawiam, M.

    ReplyDelete