Friday 30 September 2011

Tarta z mieszanymi grzybami leśnymi...

Przechodzac przez pobliski (na szczescie!) i bardzo znany :) Borough Market natknelam sie calkowitym przypadkiem na malutkie stoisko z... grzybami leśnymi! Czego tam nie bylo: kurki, borowiki, kanie... Oraz inni przedstawiciele kapeluszowatej gromady... Oprzec sie pokusie nie moglam, bo takie zdarzenie moze sie nie powtorzyc - wiem z doswiadczenia. :) Dlatego wybralam woreczek mieszanych grzybkow i postanowilam wykorzystac je do przepisu znalezionego na stronie 'Kwestia Smaku', na ktory mialam ochote juz dawno, ale nie chcialam sie wyglupiac uzywajac powszednich pieczarek, zamiast nakazanych kurek. Mieszanka lesna, to co innego...


Skladniki:
(podaje juz z moimi zmianami; na tortownice 23cm, czyli jakies 3 hojne porcje)
  • 300g gotowego kruchego ciasta
  • 1 lyzka oliwy
  • 1 cebula, posiakana drobniutko
  • 250g mieszanych grzybow, pokrojonych na kawalki
  • 2 lyzki masla
  • 120g serka koziego, takiego krojonego z walca, z obwodka plesniowa
  • 2 lyzki startego Parmezanu
  • 1/2 szklanki smietanki 36%
  • 1 jajko
  • 2 lyzki orzeszkow piniowych
  • sól, pieprz
  • odrobina swiezej bazylii i tymianku, do smaku
 dodatkowo:
  • tortownica lub foremka na tarte o srednicy 23cm 
  1. Piekarnik nagrzać do 190st C. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na placek o średnicy wiekszej, niz srednica foremki - około 30 cm. Ciastem wykleić dni i brzegi foremki - jesli jest to tortownica wystarczy do polowy wysokosci scianek. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika na okolo 15 minut lub do czasu aż ciasto lekko się zarumieni.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć cebule. Zeszklic lekko. Dodac grzyby. Posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie. W połowie smażenia dodać masło. Odparowac nadmiar wilgoci. Przełożyć do miseczki i lekko ostudzić. Dodać posiekane zioła, tarty Parmezan oraz serek kozi. Jajko roztrzepać ze śmietanką i wlać do grzybów. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  3. Foremke wyjąć z piekarnika, napełnić farszem i posypać orzeszkami pinii. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez okolo 20 minut, aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty i lekko zrumieniony.


No comments:

Post a Comment